Speeltuin en terras L’Osteria Amsterdam

Bureau Maris heeft voor restaurant L’Osteria in Amsterdam het terras en de bijbehorende speeltuin ontworpen.

Het restaurant ligt in park Somerlust aan de ‘Omval’, de scherpe bocht in de Amstel, in Amsterdam. Het restaurant bevindt zich in een door Dam & Partners Architecten verbouwd, karakteristiek voormalig woongebouw uit het begin van de 20ste eeuw. De toegevoegde uitbreiding van het gebouw keert zich naar de oever en zorgt voor een meer besloten entree en terras aan de zijde van de hoge appartementsgebouwen.

De gezamenlijke omranding van de speeltuin, het terras en het gebouwensemble vormt in plattegrondvorm - toepasselijk voor deze locatie - een gestileerde vorm van een boot. Bijzonder aan deze openbaar toegankelijke speeltuin is, dat het restaurant de openstelling en het onderhoud verzorgt. De wens het terrein te kunnen afsluiten is vormgegeven met een laag hekwerk in een beukenhaag. Enkele kleine en grotere poorten zorgen voor een gereguleerde toegang.

Het speeltuinontwerp is gericht op kinderen tot en met 12 jaar en heeft als uitgangspunt water van de Amstel, met eilanden. De rivier wordt verbeeld met speciaal ‘valzand’, dat tevens de veilige ondergrond is voor de speeltoestellen. Verspreide bomen en beplantingsvakken met veel groenblijvende heesters verkleinen de schaal van de plek, verzorgen beschutting en bieden een gevarieerd uitzicht voor het terras.

Verschillende larixhouten speeltoestellen verbeelden drijfhout in de ‘zandrivier’. Deze natuurlijk gevormde aaneenschakeling van objecten biedt een doorgaand circuit van bewegingsuitdagingen.

Begeleidende boomstambanken zijn tevens een speelaanleiding. De hoogte van de speeltoestellen is in bewonersoverleg afgestemd op het uitzicht van de bewoners op de Amstel. Als enige speeltuin aan de Amsteloever en voor de aansluitende hoogbouwwijk is het een belangrijk ontmoetingspunt in dit dynamische stukje stad.